hu logo chevron_right
hu logo close
Erdészet logo

Erdészet

chevron_right

Gyümölcs és zöldségtermesztés logo

Gyümölcs és zöldségtermesztés

chevron_right

Agrohof

Minden a mezőgazdasághoz ...

Téli teendők a mezőgazdaságban

#Cikkek

Téli teendők a mezőgazdaságban

2023-12-21

A tél a természet pihenőideje. Az évelők ezekben a hónapokban hibernált állapotban pihennek, az egynyári növények magjai pedig várják a tavaszt, hogy megkezdhessék életük aktív időszakát. A fák is nyugovóra térnek, még az örökzöldek is lelassítják az életfolyamataikat. Télen szinte megáll az élet, de nem a mezőgazdaságban.

 

Noha nem teremnek a földek, a gazdák a téli hónapokban sem maradnak munka nélkül. Az állattartók számára nem létezik szünnap, a haszonállatokról minden egyes nap gondoskodni kell. A téli hideg időjárás megviseli az összes állatot, ezért az állapotuk és jólétük külön figyelmet igényel ebben az időszakban. Mégis ekkoriban jut a legtöbb idő az állattartásra használt eszközök állapotának felmérésére, illetve szükség szerinti cseréjére.

 

Foglalkozni kell a gépekkel is. Az évközben elhasználódott és megsérült alkatrészeket javítani vagy cserélni kell. Ha nem voltunk alaposak a tisztításuk során, most elvégezhetjük azt is. 

 

A szántókon és legelőkön ilyenkor nincs sok teendő, de érdemes figyelni a termőterületek állapotát, figyelmet fordítva a nem kívánatos lakókra. A mezei pocok gyakori vendég az évelő pillangós virágú táblákon, az őszi vetésű gabonaterületeken és az évelő kultúrákkal beültetett elhanyagolt szántókon. Ha a területet bejárva számos járatot találunk, érdemes foglalkozni a problémával, megelőzve a nagyobb károkat.

 

A ültetvényes gazdálkodással foglalkozó gazda sem pihen télen, mindig akad munkája, hiszen fel kell készülnie a következô év munkáira. Az téli teendőik a teljesség igénye nélkül a következők lehetnek: tárolt gyümölcsök rendszeres ellenôrzése, ültetvényleltár készítése és a tavaszi telepítés elôkészítése, növényvédô szerek, mûtrágyák és szerves trágya beszerzésének lebonyolítása, növényvédelmi és művelő berendezések, gépek és szerszámok ellenôrzése, karbantartása, javítása, cseréje-beszerzése és selejtezése a jogi elôírásoknak megfelelôen, komposztáló karbantartása és kezelése 

 

Ne feledkezzünk meg a kertünk apró, de annál hasznosabb lakóiról sem, a madarakról! Tegyünk ki a táplálkozásuknak és egészségüknek megfelelő eleséget, hogy hasznos munkájukkal meg tudják hálálni a jócselekedetünket, így minél több kártevőtől szabadítanak meg minket.

Írjon üzenetet!

close

Köszönjük szépen

...Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot...

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hetente egyszer | Hírek | Akciók | Új termékek

phone