hu logo chevron_right
hu logo close
Erdészet logo

Erdészet

chevron_right

Gyümölcs és zöldségtermesztés logo

Gyümölcs és zöldségtermesztés

chevron_right

Agrohof

Minden a mezőgazdasághoz ...

Felelős állattartás télen is

#Cikkek

Felelős állattartás télen is

2023-12-14

A téli időszakban kiemelten fontos a megfelelő pihenőhelyek kialakítása. Az állatoknak száraz, tiszta és huzatmentes helyre van szükségük az éjszakai hideg elleni védelemhez. Ez különösen igaz a fiatal állatokra, akiknek gyakran nagyobb odafigyelésre van szükségük.

 

A beistállózott állatok alatti gyakori almozás és tisztán tartás fontos a baktériumok és esetleges láb, illetve tőgy betegségek elkerülése miatt.

 

Az újszülött bárányok és borjak különös gondoskodást igényelnek télen. Fontos a száradás és a föcstejhez való hozzájutás biztosítása a megfelelő aktív immunizáláshoz. Rideg tartás esetén száraz, szalmázott fekhely biztosítása, nagyobb gulya esetén külön karámozás megoldása az anyatehén és a borjak számára.

 

Kísérjük kiemelt figyelemmel az ellő állatokat, amennyiben segítségre szorulnak akkor állatorvos vagy tapasztalt gazda segítségét kérjük!

 

Folyamatosan figyelemmel kell kísérni az itatók állapotát és épségét is. Ha a bennük lévő víz megfagy, az állatok nem tudnak inni. Amennyiben szükséges, érdemes lehet a fűtőszálas itató beszerelése annak érdekében, hogy a fagyás ne okozhasson problémákat.

 

A tejtermelő tehenészeteknél elengedhetetlen a közlekedőutak és fejőállások csúszásmentesítése. Homok, fűrészpor és szalmaszecska segíthet a sérülésveszély csökkentésében. 

 

Gondoskodjunk a megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányozásra! Fontos a vitaminok és nyomelemek pótlása, mert télen kevés legelőhöz jutnak az állatok. Biztosítsunk számukra  nyalósót, és gondoskodjunk arról is, hogy mindig tiszta ivóvíz álljon az állatok rendelkezésére.

 

Ne feledkezzünk meg a kutyákról és cicákról sem. A kertben tartott háziállatoknak a méretének megfelelő, hőszigetelt háza legyen, amiben kényelmesen elfér, de télen be tudja fűteni magának. Télire szalmával érdemes bélelni, a bejáratot pedig függönnyel fedni.

 

A felelős állattartás télen is megköveteli a gazdák odafigyelését és gondoskodását. A megfelelő intézkedések megtétele segíti az állatokat, hogy egészségben és jó állapotban átvészeljék a téli hónapokat, miközben a gazdaság folyamatosan működik.

Írjon üzenetet!

close

Köszönjük szépen

...Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot...

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hetente egyszer | Hírek | Akciók | Új termékek

phone