hu logo chevron_right
hu logo close
Erdészet logo

Erdészet

chevron_right

Gyümölcs és zöldségtermesztés logo

Gyümölcs és zöldségtermesztés

chevron_right

Agrohof

Minden a mezőgazdasághoz ...

Gépek téli felkészítése a mezőgazdaságban

#Cikkek

Gépek téli felkészítése a mezőgazdaságban

2023-11-21

Az évszakváltás nem csak a hideg hónapokat hozza el, hanem olyan körülményeket is, amelyek megkövetelik a mezőgazdasági gépek megfelelő felkészítését és karbantartását.

 

A téli felkészítés és karbantartás célja, a gépek, berendezések megóvása, a korrózió megakadályozása a tárolás időtartama alatt, valamint hogy a tavasz beköszöntével gépünk az adott időben bevetésre alkalmas legyen. Ehhez kapcsolódóan, a teljesség igénye nélkül elhoztunk néhány hasznos tippet:

 

A téliesítés első lényeges mozzanata mindig az alapos tisztítás. Célszerű levegővel eltávolítani a gépeken lerakódott port, főleg az elektromos részeknél. A mosást végezhetjük magasnyomású meleg, illetve hideg vizes mosóberendezés segítségével. Az olajos és kenőzsíros részeken érdemes emulziós, vegyszeres mosást alkalmazni.

 

A tisztítást követően ne hagyjuk figyelmen kívül a gép ápolását. Ellenőrizzük az olajszinteket, és szükség esetén töltsük fel. Kenjük meg az olajzási és zsírzási pontokat megfelelő kenőanyaggal.

 

A betakarító gépek ékszíj hajtásainak szíjfeszítőit lazítsuk fel, hogy megnöveljük azok élettartamát. Pótoljuk a lekopott festéket a talajművelő- és földmunkagépek alkatrészein, és kenjük be olajjal vagy kenőzsírral a korrózió elkerülése érdekében. 

 

Amennyire csak a lehetőségek engedik, érdemes egy zárt, szellőztetésre alkalmas, fedett helyet találni a gép téli tárolásához. Lehetőleg olyan formában, hogy a terményektől, műtrágyától és a vetőmagoktól távoli helyen álljon a munkagép a téli hónapok alatt. Ennek azért van kiemelt fontossága, hogy a roppant értékes munkagép kellő távolságban legyen a nemkívánatos rágcsálóktól, illetve a rozsdásodás veszélyétől se kelljen tartani.

 

A gázolajat biztonsági okokból engedjük le a gépek üzemanyagtankjából, hogy megakadályozzuk a gázolaj parafin kicsapódását. Az SCR rendszerrel felszerelt gépeket havonta egyszer indítsuk be a téli időszakban az Adblue adalékanyag kikristályosodásának elkerülése érdekében. A tárolt Adblue készítményt fagymentes helyen őrizzük meg. Végül ne feledkezzünk meg a gép helyes áramtalanításáról, a gépből kivett akkumulátorokat tisztítsuk meg és az erre kijelölt helyen tároljuk.

 

Mindenképp tudatosan célszerű belőni a fagyálló folyadék mennyiségét és fagyáspontját, méghozzá a gyári utasításokra is odafigyelve.

 

Mielőtt megkezdjük a téliesítést, előzetesen mindig jobb figyelmesen végigolvasni a gépünk gyártójának kezelési és használati utasítását, majd pedig ehhez mérten javasolt megoldani a szükséges feladatokat is.

 

A gépeken kívül érdemes a permetezőgépek, locsolóberendezések és kerti csapok víztelenítését is elvégezni, hogy azok ne fagyjanak szét bosszúságot okozva tavasszal.

 

Írjon üzenetet!

close

Köszönjük szépen

...Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot...

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hetente egyszer | Hírek | Akciók | Új termékek

phone