hu logo chevron_right
hu logo close
Erdészet logo

Erdészet

chevron_right

Gyümölcs és zöldségtermesztés logo

Gyümölcs és zöldségtermesztés

chevron_right

Agrohof

Minden a mezőgazdasághoz ...

Mezőgazdasági munkálatok februárban

#Cikkek

Mezőgazdasági munkálatok februárban

2023-02-17

Hogyan készülj fel megfelelően a szezonra!

 

Február az év egyik legfontosabb hónapja a mezőgazdaságban, mivel ebben az időszakban készülnek elő a tavaszi vetések, az állattenyésztésben pedig az újabb szaporulatok érkezése is várható. A hónapban elvégzendő feladatok nagymértékben függnek a termőföld és az állatok állapotától, az adott régió időjárásától és a gazdálkodó előző évi terveitől. Az alábbiakban bemutatunk néhány általános feladatot, amelyekre a mezőgazdászoknak figyelmet kell fordítaniuk februárban.

 

Javaslataink erre a hónapra!

 

Talaj előkészítése

 

Februárban sok gazdának van ideje a talaj előkészítésére, mielőtt az időjárás melegedni kezdene. A téli időjárás hatására a talaj kiszáradhat, eltömődhet és tömörödhet, így az előkészületek során fontos a megfelelő talajlazítás, műtrágyázás és talajminőség javítása. Ehhez az évszakhoz alkalmazkodó eszközök, mint például a talajmaró vagy a talajlazító használata is ajánlott.

 

Tavaszi vetés előkészítése

 

A tavaszi vetések előkészítése során a mezőgazdászoknak gondoskodniuk kell a vetőmagok kiválasztásáról, előkészítéséről és megfelelő tárolásáról. Fontos a szántóföldi munkagépek karbantartása és ellenőrzése, valamint a földterület előkészítése a vetési szezonra. Az eszközök, mint a vetőgépek és műtrágyaszórók ellenőrzése, javítása és szükség szerinti cseréje szintén fontos feladat a mezőgazdászok számára.

 

Állattenyésztés

 

Az állattenyésztés a mezőgazdaság fontos ága, amely februárban is különleges figyelmet igényel. Februárban az állattenyésztőknek a hideg időjárás és a kevésbé kedvező körülmények miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az állatok táplálására és karbantartására. Az állatokat etetni kell, a karámokat, istállókat és az ivóvíz forrásokat tisztán és rendezetten kell tartani.

 

Karbantartás és javítás

 

A mezőgazdasági gépek rendszeres karbantartása fontos feladat a hatékony és eredményes működés biztosítása érdekében. Az eszközök általában nagy értéket képviselnek, és a megfelelő karbantartással hosszabb élettartamot biztosítanak. Február az a hónap, amikor a mezőgazdasági gépek karbantartására lehetőség nyílik. Az alábbiakban bemutatjuk a mezőgazdasági gépek februári karbantartásának legfontosabb lépéseit.

 

Ellenőrzés

 

A mezőgazdasági gépek rendszeres ellenőrzése a legfontosabb lépés a megelőző karbantartás során. A februárban elvégzendő ellenőrzések közé tartozik a kábel- és csatlakozó ellenőrzése, az olajszint és olajminőség ellenőrzése, az üzemanyagszűrők és levegőszűrők ellenőrzése, az égéstér tisztítása, valamint a folyadék-, kábel- és tömítési rendszerek ellenőrzése. Az ellenőrzések során javasolt ellenőrizni a műszereket is, mint például a sebességmérőt, az üzemanyag-szint jelzőt stb.

 

Kenés

 

A mezőgazdasági gépek olajozása rendkívül fontos, mivel az olaj szerepe az, hogy csökkentse a kopást, a súrlódást és a hőtermelést. Az olajozás azonban csak akkor hatékony, ha az olajminőség és a mennyiség megfelelő. Az eszközök februári karbantartása során javasolt az olajcserével egy időben az olajszűrő cseréje is.

 

Üzemanyag-rendszer

 

Az üzemanyag-rendszer karbantartása szintén fontos, mivel a rendszer nem megfelelő működése jelentős hatással lehet az eszköz teljesítményére és hatékonyságára. Februárban javasolt az üzemanyag-szűrő cseréje, valamint a rendszer tisztítása és ellenőrzése.

 

Az Agrohof Kft. weboldalán számos eszköz közül választhatsz, melyeket mind a munka hasznos szolgálatára terveztek.

Írjon üzenetet!

close

Köszönjük szépen

...Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot...

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hetente egyszer | Hírek | Akciók | Új termékek

phone