hu logo chevron_right
hu logo close
Erdészet logo

Erdészet

chevron_right

Gyümölcs és zöldségtermesztés logo

Gyümölcs és zöldségtermesztés

chevron_right

Agrohof

Minden a mezőgazdasághoz ...

Nyári aratás kihívásai - Mire számítsunk 2023-ban?

#Cikkek

Nyári aratás kihívásai - Mire számítsunk 2023-ban?

2023-06-02

Aratási szezon - Jogosan van félnivalója a magyar gazdáknak!

 

A nyári aratás Magyarországon minden évben izgalmas időszak a mezőgazdasági gazdálkodók számára. Az aratás eredménye döntően befolyásolja a gazdák éves jövedelmét és a mezőgazdasági piacok kínálatát. Azonban, a 2023-as évben számos kihívással kell szembenézni a nyári aratás során. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a magyar mezőgazdaság jelenlegi piaci helyzetét és azokat a nehézségeket, amelyeket a gazdáknak át kell hidalniuk ebben az évben.

 

Időjárási kihívások és munkaerőhiány

 

Az időjárás mindig meghatározó tényező, ez az aratási időszakban sincs másként. Az elmúlt években a klímaváltozás hatására Magyarországon szélsőségesebb időjárási jelenségek tapasztalhatóak. Az aszály, a hőség és a viharok a terméshozamot és minőséget is befolyásolják. A gazdáknak rugalmasan kell reagálniuk ezekre a változásokra, például megfelelő öntözési módszerek alkalmazásával és a megfelelő gépekkel, a jó időben történő munkavégzéssel. Emellett a munkaerőhiány is jelentős kihívást jelent a nyári aratás során. A mezőgazdasági munkák fizikailag megterhelőek, így a megfelelő munkaerő biztosítása elengedhetetlen. Az alacsony munkaerő-áramlás és a kiszámíthatatlan külföldi munkaerőhelyzet miatt a gazdáknak alternatív megoldásokat kell találniuk, például a technológiai fejlesztések, a gépet kapacitásának növelése és a gépek automatizálása révén.

 

Piaci kihívások és támogatások

 

A mezőgazdasági termelőknek a nyári aratás után a terményeiket értékesíteniük kell, hogy elkerüljék a beragadt gabonák feltorlódását a raktárakban. Az árak ingadozása és a kereslet változása a piaci kihívások közé tartoznak. Az exportpiacok elérése és a minőségi követelmények teljesítése további kihívást jelenthet. Az idei évben a magyar gazdálkodók óriási hátránnyal indultak az export piac követelményeivel szemben és ha ez még nem lenne elég, a gabonaárak elképesztően lecsökkentek, jelentős kárt okozva a gazdálkodók számára. A gazdáknak folyamatosan figyelniük kell a piaci trendeket és a vevői igényeket. Jelenleg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével felmért adatok alapján, Magyarországon nagyjából a raktárkapacitások felében van termény, ami nagyon magas arány és az aratások megkezdésével komoly gondot okozhat. A mezőgazdasági szektorban gyakran változnak a jogszabályok és szabályozások. Az agrárpolitika és a támogatási rendszerek állandó átalakulása kihívásokat jelent a gazdáknak. A változó szabályozási környezetben való eligazodás, valamint a támogatásokhoz való hozzáférés megszerzése és hatékony felhasználása kulcsfontosságú a gazdaságos és sikeres gazdálkodás szempontjából. 

 

Az árak ingadozásának kivédése és a versenyképesség fenntartása érdekében a gazdáknak új piaci lehetőségeket kell felfedezniük, például a közvetlen értékesítést, a helyi piacokat vagy a feldolgozott termékek előállítását. Ez többletértéket teremthet és a gazdaságilag fenntartható gazdálkodást segítheti elő.

 

A magyar mezőgazdaságnak számos kihívással kell szembenéznie a nyári aratás során. Az időjárási körülmények, a munkaerőhiány, a piaci változások, a fenntarthatóság és a szabályozások mind befolyásolják a gazdálkodók munkáját. Azonban a gazdák rugalmassága, technológiai fejlesztések iránti nyitottsága és a piaci lehetőségek kihasználása lehetővé teszi számukra, hogy sikeresen átvészeljék ezeket a nehézségeket és előre lépjenek a fenntartható és eredményes mezőgazdaság felé.

 

Az Agrohof Kft. weboldalán számos eszköz közül választhatsz, melyeket mind a munka hasznos szolgálatára terveztek.

Írjon üzenetet!

close

Köszönjük szépen

...Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot...

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hetente egyszer | Hírek | Akciók | Új termékek

phone