hu logo chevron_right
hu logo close
Erdészet logo

Erdészet

chevron_right

Gyümölcs és zöldségtermesztés logo

Gyümölcs és zöldségtermesztés

chevron_right

Agrohof

Minden a mezőgazdasághoz ...

Őszi lemosó permetezés - Fontos, hogy még a fagyok beállta előtt elvégezzük!

#Cikkek

Őszi lemosó permetezés - Fontos, hogy még a fagyok beállta előtt elvégezzük!

2023-11-07

Az elhúzódó ősz, az enyhe tél kedvez a károsítók áttelelésének és elszaporodásának. Ebben az időszakban érdemes felkészülnünk a kártevők ellen és biztosítanunk a jövő évi egészséges termést. 

 

A levegőben lebegő gombák, baktériumok és kórokozók száma megnő, ahogy a hőmérséklet ebben az évszakban esik, és a levelek lehullásával keletkező apró sebhelyeken keresztül behatolhatnak lombhullató növényekbe. A kórokozók a metszési vágásokon keresztül is bejuthatnak, így fokozottan ajánlott az őszi lemosó permetezés, amit a növények 50-80%-os lombhullásakor ajánlott elvégezni, de mindenképpen a fagyok beállta előtt.
 

A permetlé elkészítése attól függ, milyen céllal permetezünk és milyen növényfajtákra alkalmazzuk. Nagyobb kertek esetében a vegyszeres permetezés lehet a leghatékonyabb, azonban itt is elmondható, hogy a hagyományos permetezés mellett bevethetünk házi praktikákat a hatékonyság érdekében.

 

narancsolajos és paraffinolajos permetezés mélyen behatol a fa kérgének a legkisebb repedéseibe is. Az olajok a megbújt rovarokat és gombákat befojtják és kiszárítják, végső soron elpusztítják.

 

Nem csak a konyhában, hanem kertünk növényeinél is hasznos lehet a szódabikarbóna, amely 2%-os oldatban alkalmazható a lisztharmatok visszaszorítására.

 

Lemosó permetezésre az ecetet is lehet használni úgy, hogy kb. 20 liter vízhez keverjünk hozzá 0,5-1 liter 20 százalékos ecetet. A rovarkártevők ellen kifejezetten hatásos.

 

Vannak azonban olyan komoly gombakártevők, mint a monília, az őszibarack levélfodrosodás, a varasodás, amelyek ellen nincs más megoldás, mint a hagyományos réz készítmények.

 

Egyes növények érzékenyek lehetnek, ezért minden esetben érdemes érdemes próbapermetezést végezni. 

 

A permetezés csak akkor éri el a megfelelő hatásfokát, ha tökéletes fedést érünk el és a fa egészét kezeljük. A teljes fedés tulajdonképpen az áztatási jelleggel, lemosás szerűen végzett permetezést jelenti. Az őszi lemosó permetezés mellett a gyümölcsmúmiák, levelek összegyűjtése, megsemmisítése, a beteg növényi részek eltávolítása, a sebek kezelése is a károsítók megjelenésének megelőzéséhez járulnak hozzá.


 

Írjon üzenetet!

close

Köszönjük szépen

...Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot...

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hetente egyszer | Hírek | Akciók | Új termékek

phone